squat

Pop Art

Posted in Arta by yanta on March 30, 2009

Pop art-ul este miscarea aparuta in preajma anului 1960.O reactie impotriva descompunerii si disparitia imaginii lumii vizibile in tendinte ca abstractia lirica si expresionismul abstract.Termenul “pop” este prima data aplicat la arte vizuale de catre Lawrence Alloway in legatura cu preocuparile aristilor reuniti in “Grupul independent” de la Instititul de arta contemporana din Londra,si exprima foarte clar interesul artistului pentru realitatea vietii cotidiene.

Colajul lui Richard Hamilton din imaginea de mai jos este prezentat o pereche comuna,un culturist care tine in mana o acadea uriasa,pe care observam inscriptia”pop” pe ea, si o “stripteoza”.In acest colaj se regasesc punctele de interes tipice artei pop,si anume tehnica(magnetofon si aspirator) si reclama,sali de specatole benzi desenate,atractia banala,intr-o atmosfera specifica,din care nu lispseste umorul,ce rezulta din acest amestec de genuri si specii.

hamilton03

"Just What is it that Makes Today's Homes so Different, so Appealing?" -Richard Hamilton

Miscarea Pop Art din S.U.A a aparut la inceputul celui de-al saptelea deceniu,este cronologic,ulterioara cautarilor artistilor londonezi,dar forta cu care se afirma,ii asigura prim-planul acestui capitol al artei contemporane.Cultul izoarelor artei pop americane sunt prezentate in tablouri transate realistie.

Un exemplu al colajului american picat de Tom Wesselmann,care creeaza naturi moarte,folosindu-se de cloaje taiate din reviste,si nuduri feminine,ca in “Cazile de baie”.Aici nu este vorba numai de cada ,ci si de femeia surprinsa in atmosfera intima a baii.

Cada de baie,1963

Cada de baie,1963

Pot spune ca cele doua exemple de picturi mentionate mai sus,pot fi interpretate ca o fotografie,de ce si nu o reclama.Totul este o imagine gata sa fie consumata.

Are loc avalansa imaginilor filmului,televiziuni,benzi desenate.Mediul este suprasolicitat si saturat de obiecte,de reproduceri ale obiectelor, iar artistul pop exprima o revolta impotriva amenintarii uniformizarii.

Pe artist nu-l  mai satisfac “imaginile imgaginilor”- ci aseaza in opera sa in intersul publicului-insusi realul,concretul,elemente ale lumii vizibile.

Se vorbeste in acesta miscarea despre nastera unei noi arte.Arta pop pentru care sau propus termeni ca “noul realism”,”Neo-Dada”,”pictura de firme”,”noul suprarealism”,a trezit ecouri in lumea intreaga.Fenomen artistic si social,arta pop,este un capitol deschis al artei contemporane,care are elemente de baza ca:obsesia vizualului,a realitatii obiective,aspiratia umanului.

Pop art-ul francez este noul realism care apare dupa anii ’60,iar activitatea lor artistica recurge la comprimarea,ingramadirea si impachetarea obiectelor de uz sau la prezentarea caricaturala a unor personaje omenesti.

Pop Art,o oscilatie intre arta si viata,cum spunea si Jeff Koons  “Arta este un mijloc de manipulare a oamenilor”.

Sa dau doua citate avand ca sursa wikipedia :

Artiştii pop au creat tablouri pe care fiecare dintre trecătorii de pe Broadway erau în stare să le recunoască într-o fracţiune de secundă: toate aceste minunate lucruri moderne pe care cu orice chip s-au străduit să nu le observe expresioniştii abstracţi”. (Andy Warhol)

Şi totuşi nu, arta nu transformă nimic, ea este doar formă pură. Artiştii nu au lucrat niciodată cu modele, în schimb totdeauna au lucrat cu culoare”. (Roy Lichtenstein)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: