squat

Hunderwasser-O lume creatoare

Posted in Arta by yanta on April 1, 2009

Hundertwasser un nume adoptat in 1949 de pictorul austriac Friedrich Stowasser,un artist multitalentat,pictor,grafician si arhitect.Tablourile sale colorate se caracterizeaza prin spirale din care se creeaza parti de imagine sau imagini intregi,”abstracte”,o lume creeatoare a inconstientului care face aluzie la realitatea aparenta.

Stilul sau a devenit foarte cunoscut datorita vizunii sale ecologice,fiind denumit de multi,un arhitect al vindecarii.Are multe opere ce sa gasesc pe steaguri sau timbre,monede si postere.Artistul a folosit arta drept decoratiune.

Picturile sale sunt inspirate din muzica araba,si din natura,ca si in panzele pictate de el.Tablorile sunt considerate greoaie,rigide si primitive,datorita tehnica culoriilor si a linilor abordate.

Culoarea,cel mai important element al lui Hundertwasser,este considerat un pictor al culorii,deoarece foloseste culori foarte concentrate pentru a pune in evidenta tema operei.In operele sale gasim aproape orice fel de material,inclusiv hartie,pamant,cioburi de sticla sau de ceramica,peste care aduauga ca ultim retus un strat subtire de ulei.Hundertwasser a folosit doar sase culori care le combina fara a respecta vreo teorie a artei.Foloseste nuante murdare,spunand ca “mucegaiul este de fapt o expresie reala a naturii in sine si a obiectelor moarte”.

Spiralele au fost primele linii folosite in operele sale.Din punct de vedere matematic vorbind nu erau exacte, ci mai degraba neregulate ca forma, iar miscarea neclara fiind centripeta sau centrifuga.Aristul spunea ca”spiralele au drept punct de plecare ale picturii atunci cand nu este o alta forma mai potrivita.

Stilul arhitectural a lui Hunderwasser a dat roade el construind multe cladiri din Germania si Austria,ce includ,muzee,scoli,gradininte si biserici.Tot ce era vechi,nefunctionabil putea fi transformat.Cum spunea si Theophile Gautier”…doar ceea ce este cu totul nefolositor poate fi artistic”.

Hundertwasser spunea:”ca oricare dintre noi reprezinta o compilatie de amintiri,senzatii,imagini,vise si dorinte denumite generic”Individualfilm” iar rolul artei este de a scoate acest film,material din subconstient in nivel constient…”

Hundertwasser-The eye and the beard of god

Hundertwasser-The eye and the beard of god

Hundertwasser Antipode King

Hundertwasser-Antipode King

Modern Toilet in Prague

Modern Toilet in Prague

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: