squat

Dead Man

Posted in Film by yanta on April 5, 2009

Dead Man-Jim Jarmusch 1995

Ce film!…Cand am vazut ca este regizat si de zeul cinefiilor,Jim Jarmusch,am ramas placut impresioata.De la inceputul filmului,spectatorul este introdus direct in scena,pentru a calatori impreuna cu personajul principal Black.

Poze extraordinare, fiecare in parte construiesc un poem,iar scenele alb si negru,natura si muzica te duc pe alta lume.Un film care parca se misca,ca un vis plutind deasupra ta.Un film ce te introduce intr-o alta lume de la inceput si te lasa sa te “plimbi”singur pana la sfarsit.

Tema principala a regizorului,este si favorita lui,moartea.Aici Jarmusch pune sub semnul intrebarii,ca gen western-ul, iar muzica este pusa in asa fel incat, cel care vizoneaza sa simta mai bine actiunea.Sunt de parere ca fara chitara lui Neil Young,acest film nu ar mai fi la fel.

Actiunea filmului este simpla si scurta, lucru specific regizorului.Un tanar contabil,William Blak(Johnny Deep),calatoreste intr-un oras salbatic,Machine,pentru a ocupa un post ce i-a fost promis.Ajuns la fata locului Black descopera ca postul a fost ocupat.Petrecand noaptea in oras,o cunoaste pe Thel cu care are o idila,iar in noaptea respectiva ea este ucisa de logodnicul inselat care la randul sau este ucis,in autoaparare de Blake.Totusi ,acesta primeste un glont care il ucide incet.Tanarul se hotareste sa fuga din oras,deoarece trei vanatori de recompense erau pe  urmele sale.Cu ajutorul indianului Nobody,isi cauta calea spre o moarte onorabila.

dead

Personajul central este Mort Om,si nu este un cadavru viu cum s-ar crede,ci mai degreba ceva la frontiera-nici viu,nici mort.Scene de o plasticitate cu adevarat interesante,filmate in alb-negru,ce luneca lent,ca in vis,o aparitie mai degraba fantomatica.Violenta din film are efectul unui bulgare de zapada.

Motivul acestui mesaj din film ,este descompunerea miturilor fondatoare ale civilizatiei americane,ceea ce arata ca crima este violenta si pacat.Corupul eroului se decscompune vizibil,insa nu moare definitiv,rezista disparitiei,trage cu pusca in jurul sau cat vede cu ochii.Aici este un element important ce trebuie remarcat si anume,arma si violenta fac corp comun cu cultura americana.

In filmul sau,Jim Jarmusch reprezinta doua modele de populatie,cea autohtona si cea a vestului salbatic insetat de sange,ravind moartea Omului Alb.Regizorul sintentizeaza aici un indian departe de aceste elemente,ca fiind  o fiinta umana complexa.Nobody,un nume ce nu sugereaza absolut nimic,este nervos si complicat,deoarece este respins de ai sai fiind ca a crescut si s-a instruit printre albi.Nobody este introdus ca un element in acest film,pentru a arata ca indienii au fost mereu ignorati de albi.

Scena in care nobody instaleaza corpul mort dar inca viu pe o ambarcatiune,impodobita ca un monument funerar,si o lanseaza pe fluviu,sub o ploaie senina si deasa ce parca o simti fizic,calda,spre ocean,cand personajul se desprinde de toate,prelungindu-se halucinogen,precum intregul film,intr-o alata stare intens spiritual,catre eternitate.O scena absolut pura si poetica.

Jim Jarmusch face apel la lumea muzicii,familiara.Coloana sonora este facuta de Neil Young,care este unul dintre cei mai mari chitarisiti de rock-folk.

“Unii se nasc pentru o dulce incantare,altii se nasc pentru nopti infinite”-acestea sunt versurile poetului William Black ,care ne conduce la “miezul” filmului.Nastere,viata,moarte,in special moartea,aceste topicuri sunt repetate de regizor intr-un mix de intamplari.

Acest film se refera la secolul al 19-lea,in care America a inceput sa omoare si exileze indienii din tara lor.Oamenii care imigrau in west aveau o viata anormala,obscena,si o conditie economica foarte proasta.In contrast cu cei ca Black,care reprezinta estul,nu se poate adopta curelitatii societatii din vest.Este atat de urban prin modul in care vorbeste,vestimentatia,purtant ochelari si care nu fumeaza niciodata.Mai degraba ajunge in orasul iad decat in orasul masinilor.

Este un film cu o poveste foarte frumos spusa care poate fi comentata din mai multe ipostaze,iar muzica este ambianta perfecta a filmului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: