squat

Hiperrealism

Posted in Arta by yanta on April 15, 2009

hyper04

Am vorbit mai demult despre suparealism,si ma gandeam atunci,oare exista hiperrealism? Se pare ca este din anii ‘6o este o miscare artistica care a aparut in America.

Realismul se limiteaza la un moment dat.Hiperrealismul nu este despre “lucruri”,ci despre ideei preluate din realitate,despre o camera care sta in fata “lucrurilor”,despre intrigii ale vietii ,libertatii.Pentru multi oameni,hiperrealismul este o derivare de la Pop-Art.Dar pentru mine,hiperrealismul in sine este un fel de suprarealism.

Javier Granados-Pop Art vs Hiperrealism

Javier Granados-Pop Art vs Hiperrealism

Perfectiunea nu este mica,dar este facuta din lucruri mici.Hiperrealismul face ca o realitate supradimensionata,artistica,sa navaleasca peste spectator,impunandu-i acestuia un sistem de valori.

Realitatea nu mai este cea traita,ci cea care ni se impune sa o vedem,daca aceptam aceasta impunere,sa o traim,simtim si intelege.Nu mai avem de a face cu o imagine a realitatii,ci imaginea devine mai degraba o hiperrealitate,deoarece toate tind sa se majoreze din ce in ce mai mult.Cam acelasi lucru se intampla si cu hiperrealismul in pictura,fotografie si film.Invizibilul devine vizbil.

Ca miscare artistica,hiperrealismul s-a dezvoltat in Europa,dupa editia din 1971 a Bienalei tinerilor artisti de la Paris.Ceea ce sugera acest nou curent artistic era, ca aparentele lumii si a aparatului de fotografiat,trebuie sa constituie centrul de interes al artistului plastic.Realul nu trebuie interpretat,ci doar reprodus pentru mesajul care il are in sine.Tablourile,desenele,sculpturile realizate de artistii hiperrealisti,ascund o parte a realitatii pe care o “decupeaza” proiectandu-l dupa vizunea artistului.Hiperrealismul este o revenire asupra realitatii,care are in spatele artei o semnificatie proprie.

Hiperrealism mai este asemanarea halucinanta a realului cu sine insusi.Nu exista o oglinda in care sa se vada ceea ce este si ceea ce apare,sa se vada realul,care de fapt este chiar “realul”.

Aceasta miscare se poate compara cu rezolutiile mari ale fotografiei,de fapt tot ce contine imaginea unei picturi se afla in gors-plan,parca tot iese din tipar,dar si tot este incadrat in dimensiunea picturii sau a fotografiei,propriu zise.

Aceast “real”  care pare haotic,nu este o iluzie.

de-la-barra-1107

maxi-exposicion-23

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: