squat

Teatru vs Cinema

Posted in La o discutie by yanta on May 12, 2009

Si teatrul si filmul fiecare are avantaje si dezavantaje.La un film tragi de exemplu 100 de duble daca vrei si o alegi pe cea care iti place,dupca care ramane ca oamenii sa vada acelasi film pe care altii l-au vazut cu 10,20 de ani in urma de exemplu,iar teatrul aduce contactul direct dintre actori si public.

In teatru exista un obstacol al spatiului,de pilda nu poti sa aduci mare pe scena in timp ce in film poti fi oriunde de la un cadru la altu,in timp ce in teatru acest lucru este mai greu.Filmul iti ofera o mare libertate si o multime de posibilitati,dar ce are avantaje si dezavantaje.

Filmul este peste fotografie,face imposibilul posibil,peste teatrul pentru ca ramane pentru toteauna,filmul rescrie revinenteaza o noua viata,sau viata in sine.

Efectul produs la teatru este cu totul altul, fata de cel de la cinema.La teatru simti actorii,simti actiunea pe viu,pe cand uitandu-te la un film nu este acelasi feeling,dar aici sunt de parere ca depinde si de fiecare om in parte.

Eisenstein spunea despre film:”Conceptia noastra despre film este aceasta:sa reproduci viata in adevarul ei,in nuditatea ei si sa-i desprinzi sensurile sociale si filozofice”.Tot el spunea ca filmul,spune,canta,exalta totul,insa poate si distruge tot”.Pe cand la teatru sunt de parere ca totul este exact invers.

Ceea ce mai diferentieaza teatrul si filmul,este ca filmul este o arta care costa suficient de scump si este o industrie proftitabila,pe cand teatrul este departe de a ajunge o industrie rentabila.

Chaplin afrima:”Cinematograful nu are nici o legatura cu teatrul…El este absolut original.”Insa atunci ce  nu inteleg eu,este, daca nu are nici o legatura cu teatrul de ce se ecranizeaza piese de teatru?

Filmul si teatrul traduc in gesturi evenimente ale sentimentelor unui om,amandoua sunt un mijloc de expresie,simple in care artistul isi poate exprima gandirea oricat de asbtracta ar fi ea.

Aceasta dezbatere intre cele doua arte care se incadreaza in categoria artelor fundamentale,nu se incheie aici,insa cred ca voi scrie alta data….

Tagged with: , , , ,

Leave a comment